Runderwangen in rode wijnsaus

Foto Cathy Van de Moortele

Mijn nieuwe Crockpot is een pareltje. Hij is compact, uiterst stil, betrouwbaar, er zit een timer en een warmhoudfunctie op en hij doet perfect wat hij moet doen: je gerecht traag garen. Je kan kiezen voor HIGH (4-6u) of LOW (6-8u). Meestal ga ik toch voor LOW, want hoe trager hoe beter toch?

De runderwangen heb ik besteld bij mijn slager. Hij haalt ze normaal alleen in huis voor de restaurants, maar hij heeft me deze kans toch gegund, waarvoor dank. Wat een enorme lappen vlees! Ik heb ze zelf wat kleiner gesneden en eerst goed aangekorst, zodat ze mooi gekleurd waren. De keuze van de wijn is op een Merlot gevallen en dat hebben we ons niet beklaagd.

Wat hebben we nodig:

  • 2 kg runderwangen
  • peper van de molen
  • zout
  • olijfolie
  • boerenboter
  • 1 grote ui, gepeld en gesnipperd
  • 3 tenen look, gepeld en geplet
  • 4 dikke wortels, geschraapt en in plakjes gesneden
  • 5 stelen groene selder, in maantjes gesneden
  • 400 ml rode wijn
  • 400 ml runderbouillon
  • 3 laurierblaadjes
  • enkele peterseliestengels
  • enkele takjes thijm
  • 1 tak rozemarijn
  • bruine express maïzena

Hoe gaan we te werk:

  • Dep de runderwangen goed droog en snij ze iets kleiner als je dat liever hebt.
  • Kruid ze aan beide kanten met peper en zout.
  • Laat wat olijfolie en een klontje boter goed warm worden in een zware pot, type Le Creuset.
  • Bak de runderwangen mooi bruin (leg de pan niet te vol, zodat ze niet gaan stoven ipv bakken) in meerdere keren.
  • Leg de wangen in de kom van de slowcooker.
  • Voeg wat extra vetstof toe aan de pan en fruit de uisnippers aan, samen met de look.
  • Voeg de plakjes wortel en maantjes selder toe en warm even goed door.
  • Schep de groentjes over het vlees.
  • Blus de pan met de rode wijn en schraap alle bakrestjes los.
  • Voeg de bouillon toe en breng alles aan de kook.
  • Giet de hete vloeistof bij het vlees in de slowcooker.
  • Maak een bouquet garni met de laurier, peterseliestengels, thijm en rozemarijn. Leg deze bouquet bij het vlees.
  • Zet het deksel op de slowcooker en zet hem op 5u op LOW.
  • Haal het vlees voorzichtig uit de slowcooker en zet het even apart.
  • Zeef de saus boven een kookpot.
  • Gooi de bouquet garni weg en schep de groentjes weer bij het vlees in de slowcooker.
  • Zet de saus op het vuur en breng ze aan de kook.
  • Laat de saus voor 1/4 inkoken.
  • Dik ze nog wat verder in met bruine maïzena express.
  • Giet de ingedikte saus over het vlees en de groenten en zet de slowcooker nog 1u op LOW.
  • Serveer de runderwangen met romige aardappelpuree of met polenta.

TIP:

Lekker met een witlofsalade.

Reacties