Rozijnenbrood

Foto Cathy Van de Moortele

Ik ben dol op vers gebakken rozijnenbrood: mooi mals, boordevol zachte rozijnen, heerlijk zoet. Met een flinke smeer boerenboter, eventueel een plak vers afgesneden jonge Triporteur kaas en een tas koffie met een wolkje melk. Zalig! En omdat je nooit genoeg rozijnenbrood kan hebben, maken we er meteen twee. Dan heb je zeker voldoende om nadien te toasten of om er wentelteefjes van te maken.

Wat hebben we nodig:

  • 160 ml volle melk
  • 60 gr verse gist
  • 2 eieren, goed losgeklopt 
  • 400 gr patisseriebloem
  • 8 gr zout
  • 40 gr fijne griessuiker
  • 80 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 265 gr dikke, sappige rozijnen

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de melk met de gist en 70 gr ei (hou de rest van het ei apart) in de kom van de Kenwood.
  • Klop alles door elkaar tot de gist helemaal opgelost is.
  • Meng de bloem met het zout en de suiker en stort die op de natte ingrediënten.
  • Meng het deeg 10 min met de K-klopper. 
  • Het deeg zal behoorlijk plakkerig zijn, maar voeg geen extra bloem toe.
  • Eens het deeg mooi gemengd is, voeg je de boter in vlokjes toe.
  • Haal het deeg uit de kom van zodra alle boter is opgenomen door het deeg.
  • Duw het deeg uit tot een rechthoek.
  • Strooi de rozijnen over het deeg en vouw het deeg dicht als een omslag.
  • Bol het deeg losjes op.
  • Bestuif je werkblad lichtjes met wat bloem en leg het deeg erop.
  • Dek af met een omgekeerde kom en laat 15 min rusten.
  • Kneed het deeg nog even kort door en bol het dan strak op.
  • Leg de deegbal in een lichtjes ingevette kom met deksel en laat het deeg 20 min rijzen.
  • Weeg het deeg af en verdeel het in 2 gelijke delen.
  • Vet twee kleine bakvormen (1l inhoud) in met wat zachte boter.
  • Vorm de twee broodjes en leg ze in de vormen.
  • Bestuif lichtjes met wat bloem en dek af met plastic of een handdoek.
  • Laat de broden 1u rijzen.
  • Ondertussen verwarm je de oven voor op 190°C (boven/onderwarmte).
  • Gebruik het restant ei om de broden lichtjes te doreren, zodat ze mooi gaan blinken tijdens het bakken. Zorg voor een dun laagje.
  • Zet de broodjes 30 min in de oven, tot het lekker ruikt in je keuken en de broodjes bruin gebakken zijn.
  • Laat de broodjes 15 min afkoelen in de vormen op een rooster en draai ze dan voorzichtig om. 
  • Het is mogelijk dat je de zijkanten eerst moet losmaken, als er rozijntjes vastkleven.
  • Laat de broodjes volledig afkoelen eer je ze aansnijdt.

TIP:

Bewaar de broden in een plastiek zak, zodat ze mooi zacht blijven.
Na het bakken kan je de broden nog even insmeren met wat gesmolten boter. Doe dat van zodra ze uit de oven komen.

Reacties