Pasta alla chitarra met mosseltjes en chorizo

Foto Cathy Van de Moortele

Ideaal voor wie niet kan kiezen: je neemt het gewoon allebei!
Al van toen ik mijn chitarra in huis haalde, ben ik helemaal gek op pasta alla chitarra. Deze lange pastaslierten zijn eerder vierkantig van vorm en ik vind ze gewoon prachtig. De ene keer gebruik ik de smalle kant van de chitarra, de andere keer de iets bredere kant.
Mijn werkgeefster verraste me met echte Spaanse chorizo en daar zeg ik absoluut geen neen tegen. Deze gedroogde pittige worstjes geven zoveel smaak af en doen het prima in dit pastagerecht met de mosseltjes als tegenpool: zacht, vlezig, romig van smaak.

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 1 sjalot, gepeld en fijngesnipperd
  • 4 tenen look, gepeld en in dunne plakjes gesneden
  • enkele chilivlokjes
  • snuifje zout
  • verse pasta, op basis van 2 eieren en 200 gr semola de cecco, versneden tot lange slierten
  • 60 gr chorizo, van het velletje ontdaan en in stukjes gesneden
  • 250 gr gekookte mosselen, zonder schelp
  • verse bladpeterselie, gesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Laat een ruime hoeveelheid olijfolie van goeie kwaliteit warm worden op een medium vuur. Zet het vuur niet te hoog, we willen de sjalot en look niet kleuren.
  • Voeg de sjalotjes, look, chili en wat zout toe aan de olie van zodra die warm is.
  • Laat alles zachtjes warm worden, gedurende zo'n 10 min.
  • Kook de pasta beetgaar in ruim, gezouten water.
  • Voeg de stukjes chorizo en de mosselen toe aan de saus.
  • Schep de gare pasta bij de saus, samen met een pollepel van het pastakookvocht.
  • Laat nog even kort doorwarmen. Het pastakookvocht zorgt voor binding en extra romigheid.
  • Strooi de peterselie over de pasta en dien op in 2 diepe kommen.

TIP:

Je kan in de versafdeling van de supermarkt, ook verse pasta krijgen. Probeer het maar eens, als je geen zin hebt om zelf pasta te maken.
Dit is een ideaal recept voor de dag nadat je mosselen gegeten hebt. Er zijn altijd wel mosselen over en je hoeft die helemaal niet weg te gooien.



Reacties