Toastbrood brioche

Foto Cathy Van de Moortele
Als je op zoek bent naar een brood dat bijzonder geschikt is om toast van te maken of om te gebruiken voor wentelteefjes: je hebt het gevonden. Ik bak dit brood af en toe voor mijn werkgevers en ze zijn er dol op. Je kan het afgekoelde brood versnijden en invriezen, zodat je altijd toastbrood in huis hebt.

Wat hebben we nodig:
  • 130 gr water
  • 2 eieren (100 gr)
  • 12 gr verse gist
  • 10 gr fijne griessuiker
  • 420 gr witte broodbloem (ik heb Mistral gebruikt)
  • 5 gr zout
  • 20 gr boter, op kamertemperatuur
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood, samen met de eieren en klop los.
  • Breek de gist in het vocht.
  • Voeg de suiker toe en roer om die op te lossen.
  • Stort de bloem op het vocht.
  • Leg het zout en de boter op de bloem.
  • Laat de Kenwood het deeg 11 min kneden, tot het mooi loslaat van de kom.
  • Maak een bal van het deeg en leg het in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Laat het deeg 45 min rijzen.
  • Draai de kom om en laat het deeg er uit vallen.
  • Sla je gesloten vuist in het deeg om het te ontgassen.
  • Bol het deeg mooi op en ontgas het nogmaals.
  • Druk uit tot een rechthoek en rol het deeg dan strak op.
  • Leg het deeg in een lichtjes ingevette rechthoekige vorm. Ik gebruik hiervoor de rechthoekige broodbakvorm van Emile Henry.
  • Dek af met een vochtige handdoek en laat het deeg opnieuw 45 min rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 230°C als je deze vorm gebruikt.
  • Net voor het brood de oven ingaat, snij je het brood in met een scherp mesje.
  • Zet het deksel op de vorm en bak het brood 35 min.
  • Verwijder het deksel en laat het brood nog enkele min extra kleuren.
  • Zet een rooster klaar en keer de vorm om. Het brood zal op je rooster vallen.
  • Laat het brood helemaal afkoelen voor je het aansnijdt.
TIP:

Wil je graag 's avonds je brood al voorbereiden om het de volgende dag te eten? Volg alle stappen zoals hierboven beschreven. Bak het brood 15 min en laat het dan volledig afkoelen in de vorm. De volgende dag warm je de oven weer op tot 230°C en bak je het brood nog 25 min met deksel en nog enkele min zonder deksel.

Reacties