Sous-vide varkenshaasje

Foto Cathy Van de Moortele
Een mager stukje vlees van het varken en een graag gezien stukje vlees in ons gezin: de varkenshaas. Varkenshaasje moet niet heel lang garen op de traditionele manier. Vaak is gewoon aankorsten en daarna nog een 10-tal min in de oven, al voldoende.
Ik wou graag eens een varkenshaasje sous-vide klaar maken en dat heb ik dan ook gedaan. Het vlees heb ik eerst aangekleurd. Na het sous-vide garen, hoef je dan enkel nog de vacuümzak open te snijden en het vlees in plakken te snijden. Varkenshaasje heeft geen krokant korstje nodig en is dus ideaal om op deze manier te garen. Je kan het vlees enkele dagen ongeopend in de koelkast bewaren na het garen en dan net voor het opdienen, warm je het weer op (opwarmen heb ik gedaan op 55°C gedurende 1u).

Wat hebben we nodig:
  • 1 varkenshaas
  • peper van de molen
  • zout
  • klontje boter
  • beetje olijfolie
  • 1 takje rozemarijn
  • een paar takjes thijm
  • klontje boter
Hoe gaan we te werk:
  • Dep het varkenshaasje helemaal droog en kruid het aan alle zijden met peper en zout.
  • Laat de boter en olie goed warm worden in een pan, die net groot genoeg is om het vlees te bevatten.
  • Kleur het vlees aan alle zijden mooi bruin en laat het dan volledig afkoelen in de koelkast.
  • Zet een grote pot met min 6l inhoud klaar en vul die met water. 
  • Bevestig de sous-vide stick en stel de temperatuur in op 60°C, de tijd op 4u.
  • Vouw de rand van de zak die je wilt gaan gebruiken, om, zodat hij niet vuil wordt tijdens het vullen.
  • Stop de varkenshaas in de zak en leg er de rozemarijn, thijm en boter op.
  • Trek de zak vacuüm.
  • Leg het vlees in het warmwaterbad van zodra dat zijn temperatuur behaald heeft.
  • Je hebt er nu 4u geen omkijken naar.
  • Wil je het vlees meteen serveren? Knip de zak open en gebruik de sappen uit de zak om je jus mee te maken. 
  • Snij het vlees in dikke plakken en serveer.
TIP:

Ook heel lekker als je een gerookt varkenshaasje gebruikt.
Na 1u is het varkenshaasje in principe al klaar, maar je kan het tot 4u garen, zodat het steeds malser wordt.

Reacties