Witte broodjes

Foto Cathy Van de Moortele
Dit lijkt me nu eens een leuk recept om in het weekend te maken. Verse broodjes op tafel, lekker beleg erbij, misschien wel zelfgemaakte confituur? Deze zachte broodjes zullen door iedereen gesmaakt worden. Door de broodjes te bestuiven met wat bloem net voor ze de oven in gaan, zullen ze ook mooi zacht blijven.

Wat hebben we nodig:
  • 100 gr water
  • 100 gr volle melk
  • 21 gr verse gist
  • 10 gr suiker
  • 325 gr witte broodbloem (ik heb Mistral gebruikt)
  • 6 gr zout
  • 20 gr olie
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water met de melk in de kom van de Kenwood.
  • Breek de gist in het vocht en los er ook de suiker in op.
  • Stort de bloem op het vocht, voeg het zout en de olie toe.
  • Laat de Kenwood het deeg 11 min kneden tot het mooi homogeen en zacht is.
  • Bol het deeg losjes op en laat het 45 min rijzen in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Haal het deeg uit de kom en ontgas het, door de lucht eruit te drukken.
  • Weeg het deeg af en verdeel het in 12 gelijke porties. 
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Laat de porties deeg 15 min rusten onder een handdoek.
  • Maak gladde bolletjes van het deeg en leg ze in een lichtjes ingevette ovenschaal.
  • Je kan een rechthoekige vorm nemen en ze 3x4 leggen of je schikt ze in een ronde vorm.
  • Dek de broodjes af met een handdoek en laat ze nogmaals 45 min rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 210°C. 
  • Bestuif de gerezen broodjes lichtjes met bloem.
  • Bak de broodjes 8 min, verminder de warmte naar 180°C en bak ze nog 17 min, tot ze lichtgekleurd zijn.
TIP:

Bewaar de afgekoelde broodjes in een grote diepvrieszak, zodat ze mooi zacht blijven.
Ik heb deze broodjes ook al gebakken in de grote broodbakvorm van Emile Henry. Ik laat de broodjes voor de 2e keer rijzen in deze broodpan, met deksel. Net voor het bakken bestrooi ik ze met wat bloem en bak ze dan 8 min zonder deksel op 210°C en daarna nog 17 min met deksel op 180°C.

Foto Cathy Van de Moortele

Reacties