Deense boterkoekjes

Foto Cathy Van de Moortele

Als het koffietijd wordt, dan is het altijd fijn om een vers gebakken koekje op tafel te kunnen zetten. Deze Deense boterkoekjes smelten in je mond. Ik adviseer je, om niet meteen de hele koekjestrommel op tafel te zetten, anders kan je straks opnieuw gaan bakken.

Wat hebben we nodig:
  • 230 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • merg van 1 vanillestokje
  • 85 gr bloemsuiker, gezeefd
  • 200 gr patisseriebloem, gezeefd
  • 45 gr maïzena, gezeefd
  • snuifje zout
Hoe gaan we te werk: 
  • Zet een bakplaat met bakpapier klaar.
  • Klop de boter romig met de vanille. Gebruik hiervoor de K-klopper van de Kenwood.
  • Voeg de bloemsuiker toe en klop verder op.
  • Meng de bloem met de maïzena en het zout, en klop die onder de rest van het beslag.
  • Voorzie een spuitzak van een gekarteld spuitmondje en vul de zak met het beslag.
  • Spuit rozetten op het bakpapier, te beginnen in het midden en zo met de spuitzak naar buiten toe.
  • Laat de koekjes 30 min opstijven in de koelkast. Op die manier blijven ze mooi hun vorm behouden tijdens het bakken.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 190°C.
  • Bak de koekjes goudbruin in 15 min.
  • Laat de koekjes afkoelen op het bakpapier.
  • Bewaar in een blikken trommel, zodat ze mooi krokant blijven.
TIP:

Dit zijn hele lekkere koekjes om cadeau te geven rond de kerstdagen.
Smelt de boter niet. Is je boter nog te hard, geef er dan wat goeie meppen op met de deegrol. Als je de boter smelt, zal ze veel te lopend zijn om een beslag te hebben dat je kan spuiten. Boter die te hard is, kan je ook raspen, dan is ze meteen zacht om te gebruiken.

Reacties