Boterzachte broodjes

Foto Cathy Van de Moortele
Ik zeg het je op voorhand: dit recept is voor 18 stuks en je denkt allicht dat je geen 18 broodjes nodig hebt. Geloof me: ze zullen op zijn.

Wat hebben we nodig:
  • 80 gr water
  • 42 gr verse gist
  • 100 gr ei (2 eieren)
  • 240 gr melk, warm
  • 50 gr fijne griessuiker
  • 50 gr boerenboter
  • 600 - 630 gr patisseriebloem
  • extra boter
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood en los er de gist in op.
  • Voeg de losgeklopte eieren toe.
  • Meng de warme melk met de suiker en boter en roer tot beiden opgelost zijn.
  • Laat de melk nog wat afkoelen en giet hem dan bij de eieren en het gistpapje.
  • Stort 600 gr van de bloem bij het vocht en laat de Kenwood het deeg 11 min kneden.
  • Voeg de 30 gr extra bloem enkel toe als het echt nodig is. Het deeg mag gerust wat plakkerig zijn, dat is niet zo erg.
  • Bol het deeg op en leg het in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Laat het deeg 1u rijzen.
  • Haal het deeg uit de kom, weeg het af en verdeel het in 18 gelijke porties.
  • Bol de porties allemaal op tot gladde bolletjes deeg.
  • Leg de deegbolletjes in een grote vorm of leg ze op de bakplaat (bakpapier) met enige tussenruimte om nog verder te rijzen.
  • Dek af met een handdoek en laat de broodjes nogmaals een uurtje rijzen of tot ze in volume verdubbeld zijn.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bak de broodjes 12 - 15 min of tot ze lichtbruin gekleurd zijn.
  • Haal de broodjes uit de oven en bestrijk ze meteen met boter.
  • Laat de broodjes helemaal afkoelen op een rooster.
  • Bewaar de broodjes na afkoelen in een diepvrieszak, zodat ze mooi zacht blijven.
TIP:

De porties deeg die ik afgewogen heb, waren ongeveer 65 gr.

Reacties