Detroit-style pizza

Normaal gezien maak ik nooit pizza's met een dikke bodem, maar voor alles is een eerste keer. Bij deze: Detroit-style pizza. Want als we het willen doen, doen we het meteen zoals het hoort.
Het metalen bakblik dat ik voor deze pizza gebruikt heb, is 24x24cm groot. Ideaal voor deze pizza. Het deeg rijst meteen in het bakblik en na het bakken kan je de pizza er mooi uitschuiven op een houten plank.
Dilemma: de pizzasaus meebakken op de pizza of hem als dip naast de pizza serveren? Ik vond het toch leuker om ze mee te bakken.
Verrassend dat de chorizo meteen op het deeg gaat en daarboven pas de kaas en als topping de saus. Maar zo hoort het dus.

Foto Cathy Van de Moortele


Wat hebben we nodig:
  • 220 gr water
  • 15 gr verse gist
  • 340 gr pizzabloem (ik heb Bisco gebruikt)
  • 9 gr zout
  • 45 gr olijfolie
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 grote teen look, gepeld en geperst
  • 1 koffielepel lookpoeder
  • 2 koffielepels gedroogde oregano
  • enkele chilivlokjes
  • 1 koffielepel uienpoeder
  • 1 koffielepel suiker
  • snuif zout
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 100 gr chorizo, ontveld en in plakjes gesneden (je hebt 25 plakjes nodig)
  • 300 gr mozzarella cucina, in blokjes gesneden
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood en breek er de gist in.
  • Stort de bloem op het water en voeg het zout toe.
  • Laat de Kenwood het deeg 11 min kneden.
  • Leg het deeg in een lichtjes ingevette kom met deksel en laat het 2u rijzen.
  • Giet de olie in een metalen bakblik van 24x24cm.
  • Stort het deeg in het bakblik en druk het met ingevette vingers open tot een vierkant. Als dat niet meteen lukt, wacht dan 15 min en probeer opnieuw.
  • Druk het deeg tot helemaal in de hoekjes.
  • Dek af met een handdoek en laat het deeg 45 min rijzen.
  • Ondertussen maken we de pizzasaus.
  • Doe de olie in een steelpan en voeg de look, het lookpoeder, de oregano, chili, het uienpoeder, de suiker, het zout en de tomatenblokjes toe.
  • Breng de saus aan de kook en laat ze dan 30 min op een zacht vuurtje pruttelen.
  • Verwarm de oven voor op de hoogste stand. In mijn Stoves is dat 260°C.
  • Haal de handdoek van het deeg.
  • Beleg het deeg met plakjes chorizo, in rijen van 5.
  • Strooi hierover de blokjes mozzarella. Zorg ervoor dat alle randen zeer goed bedekt zijn met kaas, want dat zal zorgen voor een knapperige korst (combi vet van de chorizo, vet van de kaas en de olijfolie onder de korst).
  • Maak 3 rijen met saus.
  • Schuif de pizza in de hete oven voor 15 - 18 min of tot je keuken schreeuwt dat de pizza klaar is ( = het aroma komt je tegemoet).
  • Laat de pizza 5 min afkoelen in de vorm op een rooster.
  • Maak de randen los met een mes (moest dat nodig zijn). 
  • Schuif de pizza uit de vorm op een plank.
  • Snij de pizza in 9 grote vierkanten.
TIP:

Je kan deze pizza verrijken met extra ingrediƫnten maar dat hoeft absoluut niet: hij is zo op zijn lekkerst.

Reacties