Aardappelsoep met cheddar

Foto Cathy Van de Moortele
Waarom eten Belgen niet vaker aardappelsoep? Zo lekker! Het vult goed, er zit veel smaak in en je kan kiezen uit verschillende toppings om de soep af te werken. Deze keer ben ik gegaan voor cheddar, pijpajuin en hot sauce. Zou jij er nog krokant spek over strooien?
Mijn Total Control Soupmaker wordt niet enkel in de winter gebruikt. Ook in de zomer mag hij op het aanrecht staan. De antikleefkan, de meerdere programma's, het voordeel dat je in deze soupmaker groentjes kan aanfruiten: de nadelen heb ik nog niet ontdekt. Kies uit 3 verschillende settings: smooth (glad gemixt), half glad/half chunky of chunky (met stukjes). Jij hebt het helemaal in handen, de soupmaker doet de rest. 

Wat hebben we nodig:
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 kleine ui, gepeld en gesnipperd
  • 1 grote wortel, geschraapt en in grove brunoise gesneden
  • 2 selderstengels, in grove brunoise gesneden
  • 400 gr aardappelen, geschild en in grove brunoise gesneden
  • 100 ml culinaire room (ik heb de light versie gebruikt)
  • 1 groentebouillonblokje
  • water, heet
  • peper en zout
  • 50 gr geraspte cheddar
  • extra geraspte cheddar
  • pijpajuin, gesnipperd
  • hot sauce
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de olie in de kan van de soupmaker. Zet het deksel op de kan en kies voor sauteerfunctie.
  • Laat de olie 1 min opwarmen.
  • Voeg de ui, wortel en selder toe. Roer om.
  • Zet het deksel weer op de kan en laat de groentjes 3 min sauteren.
  • Voeg de aardappelblokjes toe en roer om.
  • Overgiet met de room en doe het verkruimeld bouillonblokje bij de groentjes.
  • Overgiet met genoeg heet water om tot aan de vullijn van 1600 ml (4 pers) te komen.
  • Kruid met peper en zout.
  • Zet het deksel op de kan. 
  • Kies voor de setting die jij wilt, 4 pers en start.
  • Verwijder het deksel als de soep klaar is.
  • Meng 50 gr geraspte cheddar door de soep.
  • Schenk de soep in 4 kommen.
  • Geef de extra cheddar, pijpajuintjes en hot sauce er apart bij.
TIP:

Ik vind het wel leuk om blokjes aardappel in de soep terug te vinden.
Door de soep te mixen, komt er extra zetmeel vrij uit de aardappelen en zal de soep iets dikker zijn.
Niet alle soupmakers zijn even goed. Soms is de kan niet antikleef, waardoor de soep snel aanbrandt of is de kan niet makkelijk schoon te maken. Vaak heb je niet veel programmakeuzes of kan je de groentjes niet aanfruiten. Kies wat voor jou belangrijk is. 

Reacties