Orzotto met prei en spiegelei

Foto Cathy Van de Moortele
Heb je al eens orzo gegeten? De Griekse rijst die eigenlijk pasta blijkt te zijn? De korrels zien er uit als lange, elipsvormige rijstkorrels, maar het is een soort pasta. We hebben die altijd in huis. Wat zou je denken van een soort risotto maar dan met orzo? Orzotto dus!

Wat hebben we nodig:
  • 1 l kippenbouillon
  • boter
  • olie
  • 1 medium ui, gepeld en gesnipperd
  • 2 jonge preien, schoongemaakt en gesnipperd
  • 100 gr orzo (Griekse pasta)
  • 35 ml witte wijn
  • 125 gr kastanjechampignons, schoongemaakt en gehalveerd of in 4 gesneden
  • verse peterselie, gesnipperd
  • verse bieslook, gesnipperd
  • 25 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • peper en zout
  • 4 kakelverse eieren
Hoe gaan we te werk:
  • Warm de kippenbouillon op. Laat hem niet koken.
  • Laat wat boter en olie warm worden in een zware pot, type Le Creuset.
  • Fruit de ui en prei aan en laat die zacht worden op een medium vuur.
  • Voeg de orzo toe en roer 1x om.
  • Blus met de wijn.
  • Laat de wijn praktisch uitkoken.
  • Voeg een pollepel warme bouillon toe en laat de pasta dit vocht opnemen.
  • Voeg telkens meer bouillon toe, maar wacht tot de vorige lepel is opgenomen.
  • Ondertussen laat je wat olie smelten in een kleine pan.
  • Bak de champignons krokant. Kruid met peper en zout.
  • Terug naar de orzotto: eens alle bouillon is opgebruikt, neem je de pan van het vuur.
  • Roer de gebakken champignons, peterselie en bieslook onder de orzotto en werk af met Parmezaanse kaas, peper en zout.
  • Bak 4 spiegeleitjes.
  • Serveer de orzotto in diepe borden en leg op elke portie een spiegelei.
TIP:

Er is nu ook een volkoren versie van de gekende Griekse pasta.

Reacties