Pasta vongole

Foto Cathy Van de Moortele
Schelpen tussen je pasta, ik ben er niet zo'n fan van. Maar wat als het ook makkelijker kan? Kook je kokkels gaar, verwijder de bovenste schelpen en leg de rest terug in de pan. De schelpjes zijn mooi gaar en het vlees komt zo los van de schelp. Zo kan je rustig je pasta vongole eten zonder je vingers vuil te maken. Je hebt enkel een extra kommetje nodig voor de lege schelpjes.

Wat hebben we nodig:
  • 500 gr dagverse kokkels, gespoeld
  • 1 eetlepel natriumbicarbonaat
  • olijfolie
  • 1 teen look, gepeld en in fijne plakjes gesneden
  • 1/2 chili pepertje, ontpit en fijngesnipperd
  • 2 ansjovisfilets op olie, geprakt
  • 1 eetlepel Taste #5 tomatenpuree
  • 50 ml Noilly Prat
  • 1/2 blik tomatenblokjes van een goed merk
  • verse peterselie, grof gesnipperd
  • 1 portie verse linguine, gemaakt van 1 ei en 100 gr pastabloem
Hoe gaan we te werk:
  • Leg de gewassen kokkels in een kom met koud water, waarin je de lepel natriumbicarbonaat hebt opgelost.
  • Laat de kokkels even liggen. Gooi kokkels die openstaan en niet meteen sluiten als je er tegen tikt, onverbiddelijk weg.
  • Laat wat olijfolie warm worden in een grote hapjespan.
  • Fruit de look aan met de chilipepertjes en de ansjovis.
  • Roer de tomatenpuree eronder en laat die even meebakken.
  • Voeg de kokkels toe en schud op.
  • Blus met Noilly Prat.
  • Giet de tomatenblokjes erbij en zet de kokkels op een hoog vuur onder deksel tot de schelpjes helemaal open zijn.
  • Zet de pan van het vuur. Verwijder van elk schelpje de bovenkant en leg de gevulde schelpjes weer in de pan.
  • Werk af met verse peterselie.
  • Ondertussen kook je de pasta al dente.
  • Voeg de linguine toe aan de pan en schud goed op om alle smaken te vermengen.
  • Serveer de pasta in een diepe kom en leg enkele schelpjes bovenop.
TIP:

Je kan er ook voor kiezen om de schelpjes allemaal leeg te maken en ze zo te serveren over je pasta.
Het natriumbicarbonaat helpt om de schelpjes hun vuil en zand te laten afgeven.

Reacties