Kreeft en linguine

Foto Cathy Van de Moortele
Ik zou allicht nog vaker uit eten gaan, moest ik kreeft met pasta op het menu zien staan. Niet zo moeilijk om klaar te maken maar zo lekker! De kreeftenbouillon maak je met het afval van de gekookte kreeft en dan ruikt het zo lekker in je keuken dat je die dag sowieso thuis wilt blijven.
Terwijl de bouillon staat te pruttelen, heb je tijd om verse pasta te maken. Bij voorkeur linguine, omdat die platte pasta de saus beter vasthoudt. Klaar?

Wat hebben we nodig:
  • 1 gekookte kreeft
  • olijfolie
  • 50 ml witte wijn
  • 1 wortel, geschraapt en in stukken gesneden
  • 1 ui, gepeld en grof gehakt
  • 2 tenen look, gepeld en geplet
  • 1 ansjovisfilet
  • 1 eetlepel Taste #5 Umami 
  • 1 laurierblad
  • 1/2 chilipeper, ontpit
  • 1 blik tomatenblokjes (kies een goed merk)
  • 1 zongedroogde tomaat op olie
  • de stelen van 1 bundeltje peterselie, grof gehakt
  • peper van de molen
  • grof zout
  • 1 stukje chilipeper, ontpit en fijngesnipperd
  • 1 teen look, gepeld en in fijne plakjes gesneden
  • 30 ml witte wijn
  • klontje boerenboter
  • verse peterselie, grof gesnipperd
  • verse linguine, op basis van 1 ei en 100 gr pastabloem
Hoe gaan we te werk:
  • Draai de kop van de kreeft en haal de binnenkant er uit: prima vlees voor je pasta straks. 
  • Zet de punt van je mes in het midden van de rug en snij de kreeft in de lengte door richting staart.
  • Zet de punt van je mes opnieuw in het midden van de rug en snij ook de andere kant door.
  • Verwijder het darmkanaal.
  • Haal het vlees uit de schalen en leg ze bij het vlees uit de kop in een kom.
  • Breek de scharen open en leg het vlees bij de andere stukken.
  • Klop de schalen en scharen plat met een vleeshamer.
  • Verhit wat olijfolie in een zware pot, type Le Creuset.
  • Doe het kreeftenafval in de pot en roer goed om zodat de schalen wat kleur krijgen.
  • Blus met de witte wijn.
  • Voeg wortel, ui, look, ansjovis, Taste #5, laurier en chilipeper toe en schep om.
  • Laat de Taste #5 even meebakken, zodat de smaken mooi vrijkomen.
  • Voeg de tomatenblokjes toe en vul het lege blik met water. Voeg ook dit water toe.
  • Doe de zongedroogde tomaat en de peterseliestelen bij de bouillon, kruid met peper en zout en laat alles zo'n 20 min pruttelen onder deksel. 
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Passeer de bouillon door een metalen zeef en zorg ervoor dat je alle sappen eruit duwt.
  • Zet de pot weer op het vuur en laat de bouillon verder trekken op een heel zacht vuurtje, tot hij een beetje indikt en als saus kan gebruikt worden.
  • Zet een grote hapjespan op het vuur en voorzie ze van wat olijfolie.
  • Doe de chili met de look in de pan en fruit even aan.
  • Blus met een scheutje witte wijn.
  • Snij het kreeftenvlees in hapklare stukken.
  • Voeg de kreeft toe aan de pan en schud goed op.
  • Kook ondertussen de pasta al dente en voeg hem toe aan de pan.
  • Voeg ook enkele lepels kookvocht van de pasta toe, om de pasta beter te kunnen omscheppen en om de saus te kunnen binden.
  • Bevochtig de pasta met kreeftensaus en schud goed op.
  • Laat nog een klontje boter wegsmelten in de saus.
  • Werk af met verse peterselie.
  • Serveer deze kreeft met linguine in een groot, diep bord.

TIP:

Taste #5 Umami is een geconcentreerde tomatenpuree boordevol smaak.


Reacties