Aardappel-hamkroketjes

Foto Cathy Van de Moortele
Superleuk, deze kleine aardappel-hamkroketjes. Je maakt er meteen een hele hoop, die je dan kan invriezen en afbakken wanneer je er zin in hebt. Of je serveert ze meteen, dat kan ook natuurlijk (heb ik deels gedaan). Neem kruimige aardappelen, lekkere ham en pittige pijpajuintjes voor dit smakelijke kroketje.

Wat hebben we nodig:
  • 600 gr aardappelen, geschild en gestoomd
  • peper en zout
  • verse nootmuskaat
  • 1 ei, losgeklopt
  • 40 gr paneermeel
  • 30 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • 4 pijpajuintjes, schoongemaakt en gesnipperd
  • 2 sneetjes gekookte (of rauwe) ham, gesnipperd
  • 30 gr paneermeel
  • 30 gr maïsmeel (polenta)
  • frituurolie
Hoe gaan we te werk:
  • Duw de aardappelen door de passe-vite of een pureeknijper zodat ze heel fijn zijn.
  • Kruid met peper, zout en een klein beetje nootmuskaat. 
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Meng de aardappelen met het ei, paneermeel, de kaas, pijpajuintjes en ham.
  • Meng het paneermeel met het maïsmeel in een kommetje.
  • Maak kleine balletjes van de vulling en rol ze door de mengeling van paneermeel en maïsmeel.
  • Frituur de kroketjes tot ze goudbruin zijn. 
TIP:

De rauwe ham zal uitgesprokener van smaak zijn dan de gekookte ham. Je kan ook fijngesneden chorizo gebruiken voor een Spaanse variant.
Vervang de Parmezaanse kaas door mozzarella cucina voor een andere smaak.
Voeg wat diepvrieserwtjes toe aan de vulling.
Eens de balletjes gevormd zijn, kan je ze op een bakplaatje met boterhampapier leggen en invriezen. Eens bevroren, verpak je de balletjes in een diepvrieszak, om ze later te frituren.
Doordat je de aardappelen stoomt, nemen ze praktisch geen vocht op en zullen je balletjes mooi vast zijn.

Reacties