Eierkoeken van de markt

Foto Cathy Van de Moortele
Je knabbelt eerst de krokante randjes weg en zo ga je door in het rond tot je aan het malse binnenste komt. Een heel eenvoudig tussendoortje, maar o zo lekker.
Alkali is ammoniumcarbonaat en het ruikt ook heel sterk naar ammoniak, maar je hebt het wel nodig om deze lekkere eierkoeken te maken. Het is eigenlijk een oud rijsmiddel. Te koop bij de apotheek.

Wat hebben we nodig:
  • 415 gr patisseriebloem
  • 12 gr alkali
  • 3 eieren
  • 300 gr griessuiker
  • 25 gr vanillesuiker
  • 175 ml melk
  • 40 gr boter, gesmolten
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed je bakplaat met bakpapier.
  • Zeef de bloem met de alkali.
  • Mix de eieren met de griessuiker en de vanillesuiker, tot de suiker mooi opgelost is.
  • Meng afwisselend bloem en melk door het beslag.
  • Giet de nog warme boter bij het beslag en meng een laatste keer.
  • Schep hoopjes beslag op het bakpapier en laat voldoende ruimte tussen de hoopjes, zodat ze mooi kunnen uitlopen.
  • Bak de eierkoeken 10 - 12 min of tot ze goudbruin gekleurd zijn.
TIP:

Ik gebruik altijd heteluchtoven om te bakken. De enige keer dat ik conventionele oven gebruik, is voor het bakken van soezen. Wil je toch de conventionele oven gebruiken voor deze eierkoeken? Verhoog de temperatuur dan naar 225°C.
Toch liever geen alkali in je eierkoeken? Kijk dan maar even bij dit recept.
Uit dit recept haal ik 12 eierkoeken.

Reacties