Risotto met groene asperges en truffel

Foto Cathy Van de Moortele
Die bundel asperges zou het geen 2 dagen meer uithouden in de koelkast en ik besloot om mijn avondmaal van faluchen te vervangen door een smeuïge risotto met groene asperges. En toen viel mijn oog op een potje salsa di tartufo van bij Oil&Vinegar... tada! Een nieuw recept is geboren!

Wat hebben we nodig:
  • olie
  • 1 kleine rode ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 100 gr arborio rijst
  • 1/2 glas droge, witte wijn
  • 300 ml bouillon, heet
  • 5 groene asperges, in stukken van 5cm gesneden
  • peper en zout
  • 1 eetlepel salsa di tartufo
  • klontje boter
  • Parmezaanse kaas, vers geraspt
Hoe gaan we te werk:
  • Neem een pot met zware bodem. Ik neem hiervoor mijn kleine, ovalen Creuset.
  • Laat een goeie scheut olie warm worden in de pot.
  • Fruit de ui aan en meng met de rijst.
  • Laat elk korreltje rijst wat olie opnemen. Roer dus goed om.
  • Blus met de wijn en laat die uitkoken.
  • Pocheer ondertussen de aspergestukjes in de hete bouillon (1 min). Leg ze in een ijsbadje.
  • Voeg 1 pollepel bouillon toe aan de risotto en roer goed.
  • Ga zo verder tot de rijst alle bouillon heeft opgenomen.
  • Roer de asperges door de risotto en laat ze warm worden.
  • Kruid met peper en zout.
  • Roer de truffel en de boter door de risotto.
  • Schep de risotto in een diepe kom.
  • Rasp de Parmezaanse kaas over de risotto en geniet, onder een dekentje, kijkend naar een romantische film.
TIP:

Het kan zijn dat je iets meer of minder bouillon nodig hebt. Check de gaarheid van de risotto door te proeven.
De aspergestukjes moeten nog beetgaar zijn. De puntjes hoef je niet voor te garen. Roer die op het laatste door de risotto.
Risotto moet je à la minute maken. Zo is hij het best!

Reacties